Bezglutenu,  przepisy

Pierniczki bezglutenowe – przepis.

Czas czytania: 2 minut

Święta dla osoby bezglutenowej są nie lada wyzwaniem. Każdy chciałby w Święta jeśc rzeczy pyszne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Niestety, jeśli chodzi o ciastka bezglutenowe, wybór na półkach sklepowych jest słaby. Albo smakują jak plastik ze styropianem, albo ich cena jest kosmiczna. Mam dla Was bardzo prostą i szybką, świąteczną alternatywę. Pierniczki bezglutenowe. 4 dni temu zrobiłam 300 – dzisiaj zostało 15. Są niesamowicie pyszne. Nie widzę różnicy między zwykłymi piernikami a tymi bezglutenowymi cudeńkami. Drugi plus? Nie muszą leżakować. Od razu po upieczeniu są przepyszne. Dosyć gadania – przechodzimy do działania.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej + trochę do podsypania podczas wałkowania
  • 100 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 15 g przyprawy do pierników
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g miodu
  • 70 g masła/margaryny
  • szczypta soli

Instrukcja:

  1. Rozpuszczamy w rondelku masło/margarynę wraz z miodem i cukrem. Gdy się rozpuści, zestawiamy z ognia i odstawiamy.
  2. Wszystkie pozostałe suche składniki wsypujemy do miski. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy rozgrzane masło. Tak przygotowane ciasto zagniatamy. Z powodzeniem możemy to zrobić mikserem, końcówką do zagniatania. Gdy ciasto już będzie o odpowiedniej konsystencji, wkładamy je w folię spożywczą i tak zawinięte wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu)
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami kształty.
  5. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i smarujemy cieniutką warstwą oleju. Układamy na nim pierniczki i również smarujemy je delikatną warstwą oleju.
  6. Pierniczkom wystarczy około 9 minut.
  7. Upieczone można wystudzić na kratce.
  8. Dekorujemy według własnych upodobań 🙂
  9. Smacznego 🙂

Dajcie znać czy Wam smakowało 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten wpis to będę bardzo wdzięczna, gdy polajkujesz wpis na moim fanpejdżu, wpadniesz na instagrama lub polubisz mnie na FB.

 

 

Close

Fajny newsletter

Zapisz się do mojego newslettera a obiecuję wysyłać Ci tylko ważne wiadomości i tylko raz w tygodniu.  
Holler Box