Pierniczki bezglutenowe – przepis.

Czas czytania: 2 minut

Święta dla osoby bezglutenowej są nie lada wyzwaniem. Każdy chciałby w Święta jeśc rzeczy pyszne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Niestety, jeśli chodzi o ciastka bezglutenowe, wybór na półkach sklepowych jest słaby. Albo smakują jak plastik ze styropianem, albo ich cena jest kosmiczna. Mam dla Was bardzo prostą i szybką, świąteczną alternatywę. Pierniczki bezglutenowe. 4 dni temu zrobiłam 300 – dzisiaj zostało 15. Są niesamowicie pyszne. Nie widzę różnicy między zwykłymi piernikami a tymi bezglutenowymi cudeńkami. Drugi plus? Nie muszą leżakować. Od razu po upieczeniu są przepyszne. Dosyć gadania – przechodzimy do działania.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej + trochę do podsypania podczas wałkowania
  • 100 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 15 g przyprawy do pierników
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g miodu
  • 70 g masła/margaryny
  • szczypta soli

Instrukcja:

  1. Rozpuszczamy w rondelku masło/margarynę wraz z miodem i cukrem. Gdy się rozpuści, zestawiamy z ognia i odstawiamy.
  2. Wszystkie pozostałe suche składniki wsypujemy do miski. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy rozgrzane masło. Tak przygotowane ciasto zagniatamy. Z powodzeniem możemy to zrobić mikserem, końcówką do zagniatania. Gdy ciasto już będzie o odpowiedniej konsystencji, wkładamy je w folię spożywczą i tak zawinięte wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu)
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami kształty.
  5. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i smarujemy cieniutką warstwą oleju. Układamy na nim pierniczki i również smarujemy je delikatną warstwą oleju.
  6. Pierniczkom wystarczy około 9 minut.
  7. Upieczone można wystudzić na kratce.
  8. Dekorujemy według własnych upodobań 🙂
  9. Smacznego 🙂

Dajcie znać czy Wam smakowało 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten wpis to będę bardzo wdzięczna, gdy polajkujesz wpis na moim fanpejdżu, wpadniesz na instagrama lub polubisz mnie na FB.