Bezglutenu

Kulki mocy – magia. 4 składniki, 5 minut, bez pieczenia, bez glutenu!

Czas czytania: 1 minuta

Ciastko do kawy to klasyka, to obowiązek, to poprawiacz nastroju. Ale komu by się chciało piec, kiedy?! Ehh. To ten niedoczas. Można kupić, swoje jednak zawsze smakuje inaczej. I ja mam na to rozwiązanie. Kulki mocy! Fit, bezglutenu, bez mleka, bez pieczenia i robi się 5 minut! Niemożliwe? A jednak.

Przepis pochodzi od fitahaja (polecam cały profil, jest genialny!)

https://www.instagram.com/fitahaja/, odrobinkę go zmodyfikowałam.

Składniki:

  • 100 g. daktyli suszonych
  • 100 g. wiórek kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 banan
  • opcjonalnie starte migdały

Przygotowanie:

I to jest sztos!

1. Namoczyć daktyle w ciepłej wodzie (u mnie jest to godzina)

2. do gara 😉 wrzucić namoczone ale odlane daktyle, wiórki kokosowe 100 g, łychę kakao i banana (opcjonalnie te migdałki) i wszystko zblendować.

3. Uformować śliczniutkie, zgrabniutkie kuleczki i obtoczyć w kakałku lub w wiórkach.

4. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Takie z lodówki robią się jędrniejsze, ale bez lodówy też są gotowe do spożycia.

5. Zrobić sobie kawkę i delektować się smakołykami!

Proste prawda? Czas roboty jako takiej to 5 minut. Zmywania nie tak dużo a jaka pyszna pyszność. I do tego fit! Jasiek uwielbia zarówno je ze mną robić (wyjada wiórki rozsypując je po całej kuchni jak i jeść).

Smacznego!

Dajcie znać czy smakowało!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis to będę bardzo wdzięczna, gdy polajkujesz wpis na moim fanpejdżu, wpadniesz na instagrama lub polubisz mnie na FB.

 

Close